't Oude Huis
Zoetermeer

Het rijksmonument ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat heeft een rijke geschiedenis, van burgemeesterswoning, tandartsenpraktijk en gemeente kantoor, naar museum. Om deze functies mogelijk te maken, zijn er in de loop der tijd verschillende aanpassingen en toevoegingen aan het gebouw gedaan. Deze aanpassingen vertellen het verhaal van het ’t Oude Huis. Het nieuwe gebruik voor trainingen en opleidingen door ‘de eerste verdieping’ voegt weer een nieuw hoofdstuk toe.

Binnen kreeg ‘t oude Huis weer zoveel mogelijk de originele structuur terug. Kenmerkend hiervoor is de centrale as, die op de begane grond en de 1e verdieping alles met elkaar en de dorpsstraat en museumtuin verbindt. Op de 1e verdieping is de bestaande structuur gehandhaafd voor combinatie van eigen werkplekken en kleinere trainingsruimtes. De zolder, onder de kenmerkende gebogen spanten van de kap, is een open trainingsruimte met eigen faciliteiten.

Het nieuwe gebruik van ’t Oude Huis komt tot uiting in de architectuur van de grote trainingsruimte. Deze is vormgegeven als een moderne, transparante uitbreiding, waarmee de uitbouw contrasteert met de geslotenheid van statige oude pand uit 1872. Doordat de begane grondvloer verhoogd is ten opzichte van de tuin, blijft het gebouw visueel “los”. Bijzonder is ook dat de oude rode beuk behouden kon blijven. Daardoor is de uitbreiding van binnen- en buitenaf te gast in de beeldentuin.

DS7

Opdracht
Renovatie en uitbreiding rijksmonument

Opdrachtgever
De eerste verdieping Opleidingen

Type
Onderwijs

Nominaties
Gemma Smid Architectuurprijs 2022
Jan van der Spek prijs 2022

Status
Gerealiseerd

Ontwerp
Joost Boshuizen

Partners
SKN bouw

Fotograaf
Alex Berendsen